Представяне на "Объркани в свободата" от Владимир Зарев във Видин

Представяне на "Объркани в свободата" от Владимир Зарев във Видин
На 12 октомври (четвъртък) от 18:00 ч. в Залата за изяви на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин ще се състои представяне на последния роман на писателя Владимир Зарев. Очакваме ви!
За книгата:
Романът „Объркани в свободата“ се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.
Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни.
За автора:
Владимир Зарев е роден през 1947 г. в София. Завършил е българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор.
Владимир Зарев има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“, "Чудовището". Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. През 2022 г. излезе и детската му книга „Голямата странна градина“.
Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. Зарев бе удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през 2019 г. получи от президента орден „Стара Планина“ - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. От 2021 г. той е академик на БАН. През 2022 г. беше удостоен с награда "Перото" за цялостен принос към българския литературен контекст.

Публикувано на: 27.9.2023 г.