Отдел „Чуждоезикова читалня”

Работно време
Понеделник - Петък 9:00-12:00 часа; 12:30-17:00 часа
Събота Почивен ден
Отдел „Чуждоезикова читалня”

Отделът съхранява и предоставя за ползване художествена и специализирана литература от всички отрасли на знанието на английски, немски, френски и други езици. Предоставя за ползване на място богат фонд от книги, енциклопедии, енциклопедични и езикови речници, общи справочници и справочници, списания на английски, немски и български език, които се съхраняват трайно – като National Geographic, Tour.bg, Vagabond и Чуждоезиково обучение. Отделът разполага и с тестове за SAT и TOEFL.

Фондът е на свободен достъп и съдържа над 5 хил. библиотечни документа. Регулярно се попълва с нови издания от наши и чужди автори - литература, която отразява съвременните тенденции в науката и художествената литература.

В Чуждоезикова читалня е обособен и Американски кът с американска литература и читателски компютър, дарение от Посолството на САЩ в България.

Традиционно в отдела се отбелязват 9 май – Ден на Европа, 26 септември – Ден на европейските езици и чужди празници, като Св. Валентин, Хелоуин и Деня на благодарността, провежда се еко клуб „Млад еколог”(съвместно с отдел „Изкуство” и Детски отдел), а през летните месеци и детски чуждоезикови клубове – с английски и руски езици. В тези прояви учениците показват наученото по предпочитания от тях чужд език, дообогатяват се с нови знания, показват уменията си да се ориентират адекватно в дадените ситуации и в работата със справочния апарат на читалнята и не на последно място – искрено се забавляват с подготвените игри.

Чуждозеикова читалня и отдел „Изкуство” провеждат и клуб „Подари радост” с възпитаниците на Дневен център за деца с увреждания - седмична грижа към Фондация „Уникалните деца на Видин”, под формата на творческа работилница, в която децата проявяват умения да майсторят и изработват предмети от хартия и природни материали.