Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"
гр. Видин
Контакти
Попитай библиотекаря
 

Новини


Представяне на стихосбирката„… А душата знае”

 

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, съвместно с Издателство „Български писател” ще представят пред видинска публика новата стихобирка на Анна Мария Петрова-Гюзелева „… А душата знае”. Изданието е в памет на Никола Гюзелев и е обогатено с негови картини, предоставени от Фондация “Никола Гюзелев”.

 

Събитието ще се състои на 25.04.2017г. (вторник) от 18:00 часа в отдел „Заемна за възрастни”

 

 

Откриване на Център за обучение, изкуство и култура

 

В двуетажната каменна постройка, позната на видинчани като „Турската поща”, разположена в централната част на Крайдунавския парк, отваря врати Център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. В него чрез разнообразни услуги и информационни ресурси ще бъдат обособени допълнителни пространства за работа с местните общности за удовлетворяване потребностите от образование, информация и личностно развитие, включително за развлечение и почивка. Проектът се осъществява със съдействието на община Видин.

Представяне на книгата „Светителят хирург: Житие на архиепископ Лука Войно-Ясенецки”

 

В Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” ще бъде представена книгата „Светителят хирург: Житие на архиепископ Лука Войно-Ясенецки” от протодякон Василий Марущак.  Книгата е издание на Пловдивска света митрополия и Лозенски манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“ и ще бъде предствена от доц. д-р Николай Янев, хирург в Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и „Ройъл дерби хоспитал” във Великобритания. На премиерата ще гостува г-н Ангел Бончев, автор на филма, посветен на св. Лука.

Представяне на "Любиш ли, ти Бог си"

На среща-разговор в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” писателят Нидал Алгафари представи пред видинските си почитатели своята третата книга „Любиш ли, ти Бог си”. Първите му две книги „Боже, защо Господ лъже” и „Аллах, милост нямаш ли” не са теологични, но в тях присъства вярата, духовното, ценностите, разбиранията на българите. В тази посока продължава и новата книга. Същите герои продължават да общуват, да живеят, да се обичат. Авторът описва тайните трепети, очакваната обич, традиционната близост - всички те преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите. Със завладяващ художествен стил, Нидал Алгафари и в трите книги показва, че нашите предци са успели по един или друг начин да наложат своите вярвания, своите обичаи, своите традиции на тези, които институционализираха вярата ни. 
 

Гостите на премиерата имаха възможност да зададат своите въпроси към автора, да споделят впечатленията си от романите и да научат повече за предстоящата четвърта книга от поредицата.

 

Правна информация в обществените библиотеки

 

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, гр. Видин започва изпълнението на проект „Правна информация в обществените библиотеки“, осигурен от фондация "Глобални библиотеки - България" и финансиран от Посолство на САЩ в България.

 

Проектът ще пилотира нова е-услуга в библиотеките, като по този начин повиши капацитета им на информационно-образователни центрове в местната общност.

 

Той ще се реализира в партньорство със студентската правна клиника към Юридическия факултет на УНСС.

 

Дейностите са насочени към подобряване на достъпа до правосъдие на българските граждани, чрез повишаване на правната им култура и грамотност.

 

За целта ще бъде изградена система за онлайн заявки и запитвания. Чрез нея гражданите ще могат да получават безплатно отговори на своите въпроси от студентите в правната клиника. Те ще бъдат правно ориентирани как да решат своите казуси – самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безплатна правна помощ по съответния ред или по друг начин.

 

Проектът се реализира със съдействието на Регионалните библиотеки в Благоевград, Враца и Кюстендил, общинската библиотека в гр. Самоков и читалищната библиотека в гр. Ботевград.


 

Работно време

 

Контакти

 

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

ОТ 9.00 ДО 18.00 ЧАСА

СЪБОТА ОТ 9.00 ДО 14.00 ЧАСА

(Детски отдел и Заемна за възрастни)

ВИДИН

ПЛОЩАД "БДИНЦИ" - №1

 

Facebook
Карта на сайта
Регионална библиотека 'Михалаки Георгиев' - Видин