Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"
гр. Видин
Контакти
Попитай библиотекаря
 

Новини


Поетичен спектакъл по стихове на Петя Дубарова

Мъдрата вестителка на слънцето извървява земния си път бързо, но ярко. И ни оставя поезия, белязана от желанието за един по-добър, по-искрен, по-всеотдаен свят.
 

Петя е сияние, страст и любов. Цялото ѝ творчество, пример за безгранично раздаване на доброта, щастие и усмивки, ще оживее от миналото през погледа на момичетата от Театрално студио "ТЕНЕЦ" при НЧ "Цвят 1870" с художествен ръководител Ваня Минева.

 

 

 

 

Среща-разговор с писателя Румен Стоичков

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” има удоволствието да представи четвъртата книга на Румен Стоичков „Сърце на длан”. В сборника с пътеписи, авторът е събрал най-интересното от населените места, за които е правил репортажи и многобройните си срещи с обикновените хора и техните съдби и неволи. Книгата съдържа и интервюта с някои от най-популярните личности в съвременна България - Лили Иванова, Любка Рондова, Стоянка Мутафова, Сава Хашъмов, Валя Балканска, Донка Шишманова, Верка Сидерова, Борис Луканов, Мария Стефанова, Цветана Манева и Ваклуш Толев.
 

Срещата с видинските му почитатели ще се състои на 20.02.2018 г. (вторник) от 17:30 ч. в залата за изяви на отдел „Заемна за възрастни”.

 

Изложба „Географията – приключение и пътешествие”

В залата за изяви на отдел „Заемна за възрастни” беше официално открита изложбата „Географията – приключение и пътешествие” на известния географ-пътешественик проф. Румен Пенин. Изложбата съдържа 40 изключително интересни и атрактивни платна с фотоси от цял свят, които провокират интерес към географията и пътешествията. От месец май 2013 г. досега, експозицията е посетила над 30 града. Лекция пред учениците, гостуващи на откриването, изнесе Димитър Желев, който е доктор по физическа география и университетски преподавател. Темата беше „Извънземните места на Земята” и предизвика интереса на децата. Експозицията ще бъде отворена за посетители до 14 март 2018 г.

 

Събитието се организира съвместно от Община Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” и Регионално управление на образованието - Видин.

 

Награждаване на победителите от конкурса „Магията любов”

Наградихме участниците в конкурса „Магията любов”.
Победители в 1-ва възрастова група – от 8 до 14 години:
1. Лилия Василева - 4 клас от ОУ „Иван Вазов” с есе на тема „Магията любов към книгата”
2. Владислава Пламенова Котларска - 4 клас от ОУ „Иван Вазов” с есето „Любов към хората”
3. Борислава Миткова - 4 клас от ОУ „Иван Вазов” със стихотворението „Сивушка”

 

Поощрителна награда получи Виктория Спасова от 4 клас от ОУ „Иван Вазов” със стихотворение, изразяващо любовта към природата.
Победители във 2-ра възрастова група – от 15 до 19 години:
1. Биляна Цветанова Нинкова – 18 г. от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” с разказа „Когато не обичаш себе си и хората около теб….”
2. Нина Николаева Кирилова – 8 клас от ПГТ „Михалаки Георгиев” с есето „Книги и любов”
3. Мартин Николаев Георгиев – 16 г. от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” с есето „Любов към хората”

 

Поощрителна награда получи Анна-Мария Миленова Дамянова – 15 г. от ПМГ „Екзарх Антим I" с есето „Любов към плодородната земя”.
Конкурсът „Магията любов” се провежда за пети път. Тази година учениците писаха по темите "Любов към хората”, „Любов към плодородната земя” и „Любов към ученето”, посветени на трите празника, които се честват на 14 февруари - Трифон Зарезан - Денят на лозаря, Св. Валентин и Успение на Св. Кирил Славянобългарски. Всички участници получиха грамота и календар, а за победителите имаше и допълнителни награди – детски книги.

 

 

Видински особи

Има много неща в историята на града, с които се гордеем. От малки ни разказват за славното минало, а настоящето винаги остава някак на заден план. 

Целта на това събитие е да ви срещнем с млади и успешни хора от Видин, които днес постигат страхотни успехи и доказват, че Видин има с какво да се гордее и днес. 

Всеки последен петък от месеца ще ви срещаме с Видинчани, които са успешни професиналисти в своята сфера. Те ще ви разкажат за успехите и провалите си, ще ви споделят за пътя, по който са преминали и ще ви дадът полезни съвети, които да използвате, когато поемете сами по собствения си път.

Очакваме ви от 17:00ч. в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", за да ви запознаем с първия гост, когото сме поканили! 

 

 

 

 


 

Работно време

 

Контакти

 

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

ОТ 9.00 ДО 18.00 ЧАСА

СЪБОТА ОТ 9.00 ДО 14.00 ЧАСА

(Детски отдел и Заемна за възрастни)

ВИДИН

ПЛОЩАД "БДИНЦИ" - №1

 

Facebook
Карта на сайта
Регионална библиотека 'Михалаки Георгиев' - Видин