Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"
гр. Видин
Контакти
Попитай библиотекаря
 

Новини


С Библиокораб по Дунав за Деня на реката

По повод Международния ден на река Дунав – 29 юни, новият център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” ще се превърне в Библиокораб. Всички желаещи могат да се качат на кораба и да разберат повече за вечната река, за страните през които минава, за екосистемите, за есетровите риби, за качествата на водата й и какво може всеки да направи за опазването й. Темата на тазгодишната кампания е „Есетровите риби като динозаврите на Дунав”, а повече информация за речните жители ще научите от срещата си с експерти от Регионална здравна инспекция – Видин и риболовци. Мотото на инициативата е „Бъди активен, защити есетровите риби”. Пасажерите ще изработят послание към реката, ще рисуват и ще се докоснат до водния свят на Дунава. Заповядайте на 29 юни (четвъртък) от 10 часа. Мероприятието се организира от Община Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев, с участието на Регионална здравна инспекция – Видин и Младежки информационно-консултантски център – Видин.

 

 

Вълшебни пиеси в „БиблиоПоща”

На гости в „БиблиоПощата” ни беше журналистът Румен Николов, автор на книгата „Цветни вълшебства: Пет тилилейско-приказни образователни пиеси”, която представи пред видинските си почитатели. В нея са включени Театрален сериал от четири вълшебни образователни пиеси и еко пиесата "Цветни вълшебства", която получава награда за образователен текст на националния конкурс "Михаил Лъкатник" в гр. Ямбол. Текстовете не са с пряка дидактика, а игрова провокация към малките деца, съпътствана с весело-игриви и дори иронични песни и персонажи. Водещ на срещата беше г-жа Веселка Василева, представител на издателство „ВББ” за Северозападна България. Гости на премиерата бяха ученици и учители от СУ „Любен Каравелов”, обществени личности, деца и родители, които в приятна атмосфера имаха възможност да споделят впечатленията си от книгата и да зададат своите въпроси към автора.

 

Изложба за Лъва - символ през Възраждането гостува в Библиотеката

Пътуващата изложба „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането” гостува в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. Експозицията е част от колекцията документи на Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и представя употребата на символа „лъв” в различни области на знанието – литература, книгопечатане, революционна дейност, изобразително изкуство. Изложбата включва платна и табла с оригинални източници, показващи употребата на символа. Автор е Александър Гьошев, доктор по Изкуствознание и изобразителни изкуства.

 

Представяне на романа „Лангария”

Писателят Емил Георгиев представи романа си „Лангария” пред видинската общественост в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. Специален гост на срещата бе актьорът Звезделин Минков, който просълзи публиката, прочитайки откъса „И само старци за отбрана”. На мероприятието гостува и изложбата от 164 фотоса на тема „Фотография в действие” на Богомил Петров, световен рекордьор по вдигане тежести за България, почетен гражданин на Видин, фотограф, еколог. 

 

По време на представянето на книгата, авторът награди участниците в конкурса за фотография, графика, скица или рисунка, вдъхновена от романа. 
За финал актьорът, известен като Кралят на имитацията Звезделин Минков разсмя публиката, като „влезе в кожата на редица популярни личности”.

 

 

 

Библиопощата с дарение от Фонд „13 века България”

420 книги дарение от Фонд „13 века България” получи Центърът за обучение, изкуство и култура към Библиотеката. Дарението връчи изпълнителният директор на фонда Митко Тодоров. Книгите са на български и английски езици от различните области на знанието. Фонд „13 века България” получи акт за дарение от името на Библиотеката. На мероприятието гостуваха Десислава Петкова – Експерт дарителска дейност и проекти към Фонда и актрисата Силва Аврамова. След официалната церемония по връчването на дарението гостите разгледаха Центъра, като бяха впечатлени от обстановката и дизайна на стаите. Митко Тодоров сподели, че когато са посетили Видин преди време са се впечатлили от идеята за направата на Центъра и с голямо удоволствие са взели решение именно тук да направят дарение от 420 тома литература, за да може Центърът да събира хора от различните възрастови групи и да предлага разнообразни по тематика книги.

 


 

Работно време

 

Контакти

 

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

ОТ 9.00 ДО 18.00 ЧАСА

СЪБОТА ОТ 9.00 ДО 14.00 ЧАСА

(Детски отдел и Заемна за възрастни)

ВИДИН

ПЛОЩАД "БДИНЦИ" - №1

 

Facebook
Карта на сайта
Регионална библиотека 'Михалаки Георгиев' - Видин