Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"
гр. Видин
Контакти
Попитай библиотекаря
 

Новини


Представяне на "Любиш ли, ти Бог си"

На среща-разговор в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” писателят Нидал Алгафари представи пред видинските си почитатели своята третата книга „Любиш ли, ти Бог си”. Първите му две книги „Боже, защо Господ лъже” и „Аллах, милост нямаш ли” не са теологични, но в тях присъства вярата, духовното, ценностите, разбиранията на българите. В тази посока продължава и новата книга. Същите герои продължават да общуват, да живеят, да се обичат. Авторът описва тайните трепети, очакваната обич, традиционната близост - всички те преплетени в бита и обгрижени от мъдростта на българите. Със завладяващ художествен стил, Нидал Алгафари и в трите книги показва, че нашите предци са успели по един или друг начин да наложат своите вярвания, своите обичаи, своите традиции на тези, които институционализираха вярата ни. 
 

Гостите на премиерата имаха възможност да зададат своите въпроси към автора, да споделят впечатленията си от романите и да научат повече за предстоящата четвърта книга от поредицата.

 

Правна информация в обществените библиотеки

 

Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, гр. Видин започва изпълнението на проект „Правна информация в обществените библиотеки“, осигурен от фондация "Глобални библиотеки - България" и финансиран от Посолство на САЩ в България.

 

Проектът ще пилотира нова е-услуга в библиотеките, като по този начин повиши капацитета им на информационно-образователни центрове в местната общност.

 

Той ще се реализира в партньорство със студентската правна клиника към Юридическия факултет на УНСС.

 

Дейностите са насочени към подобряване на достъпа до правосъдие на българските граждани, чрез повишаване на правната им култура и грамотност.

 

За целта ще бъде изградена система за онлайн заявки и запитвания. Чрез нея гражданите ще могат да получават безплатно отговори на своите въпроси от студентите в правната клиника. Те ще бъдат правно ориентирани как да решат своите казуси – самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безплатна правна помощ по съответния ред или по друг начин.

 

Проектът се реализира със съдействието на Регионалните библиотеки в Благоевград, Враца и Кюстендил, общинската библиотека в гр. Самоков и читалищната библиотека в гр. Ботевград.

Изложба - живопис на видинския художник Красимир Кръстев

 

В отдел „Заемна за възрастни” ще бъде експонирана изложба - живопис на видинския художник Красимир Кръстев, озаглавена „Зимни спомени”. В нея са включени пейзажи, вдъхновени от красотата на зимата и пресъздадени от майсторската четка на художника.

 

Откриването ще се състои на 20.03.2017 г. (понеделник) от 11:30 часа в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”.

Представяне на книгата „Любиш ли, ти Бог си”

 

Нидал Алгафари - един голям български автор, който още с първите си две книги застава на едно от първите места в класацията на любимите съвременни автори. „Боже, защо Господ лъже” и „Аллах, милост нямаш ли” не са теологични, но в тях присъства вярата, духовното, ценностите, разбиранията на българите. В тази посока продължава и новата книга „Любиш ли, ти Бог си”, която ще бъде представена на 16.03.2017 г. (четвъртък) от 17:30 часа в отдел „Заемна за възрастни” на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. Същите герои продължават да общуват, да живеят, да се женят. Това, което Нидал Алгафари се опитва да покаже и в трите книги е, че нашите предци са успели по един или друг начин да наложат своите вярвания, своите обичаи, своите традиции на тези, които институционализираха вярата ни.

Премиера на „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта"

В Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” се състоя премиерата на книгата „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“. Автор на идеята за книгата и неин съставител и редактор е генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев. Повод за издаването и е 60-годишния юбилей на Соломон Паси. В сборника могат да бъдат проследени медийните изяви на политика, акцентът е поставен най-вече върху програмните статии и интервюта в активните периоди от дейността на Атлантическия клуб, както и в неговия парламентарен и най-вече министерски мандат, които не само са издържали проверката на времето, но и вече живеят самостоятелен живот по света и у нас. В него е събран опитът на Атлантическия клуб и най-силните моменти на организацията, които ще останат в историята. Целта на книгата е да припомни колко важно е в политиката да се служи на големи каузи да се поставят високи летви, да се извършват непопулярни, но не и популистки действия за достигането на голямата цел. Гости на представянето бяха г-жа Гергана Паси – посланик на новите технологии от 2012 г., основател на Дигитална национална коалиция, бивш заместник външен министър и народен представител в два парламента, първият български министър по европейските въпроси, Белоградчишки епископ Поликарп, народният представител Борислав Великов, кметът на община Видин инж. Огнян Ценков, председателя на Видинския общински съвет Генади Велков, зам.-председателя на Видинския общински съвет Павел Паунов, Момчил Станков – бивш областен управител на област Видин, Десислава Димитрова - председател на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания към Общински съвет – Видин, видинския предприемач Мартин Дончев и г-жа Борислава Борисова. Събитието е организирано съвместно с Българската телеграфна агенция и Издателска къща „Хермес”.

 


 

Работно време

 

Контакти

 

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

ОТ 9.00 ДО 18.00 ЧАСА

СЪБОТА ОТ 9.00 ДО 14.00 ЧАСА

(Детски отдел и Заемна за възрастни)

ВИДИН

ПЛОЩАД "БДИНЦИ" - №1

 

Facebook
Карта на сайта
Регионална библиотека 'Михалаки Георгиев' - Видин