Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"
гр. Видин
Контакти
Попитай библиотекаря
 

Новини


Мини Машини във Видин!

Първо гостуване и първо изнесено обучение на Академия Мини Машини, стартирала само преди месец в столицата и основана от… Внимание, моля!!! Михаил Стефанов. 
 

Преди лета, осем май бяха, Мишо грабна четка, топна я в цветовете на смеха, музиката и танца и пръсна смело над Видин. Не искаме да чакаме до лятото и каним Мишо на зимна среща. И защото той обича Видин и вярва в младите хора, отговорът му хич не ни изненада: «Разбира се, с удоволствие! Хайде да направим видинската библиотека свърталището на вашите Мини Машини.»
 

И така, Мини Видински Машини, готови ли сте за ново предизвикателство – Как да провокирате креативността си, за да родите най-яката идея? 
Ако отговорът ви е ДА, елате на 26 януари, петък, от 15.00 часа в Библиотеката, на първото събитие на Академия Мини Машини във Видин. 

 

Творческа вечер с Ивелина Никова

Ивелина Димитрова Никова е родена на 23 март 1977 г. в гр. Провадия.

 

Стихове на Ивелина Никова са публикувани в поетични сборници, вестници и списания. Акцент в творчеството ѝ е обичта ѝ към родината и духовната близост с народните песни. Няколко нейни стихотворения са превърнати в песни. Участвала е със свой текст и във фестивала “Пирин фолк”.

 

Носител е на първа награда в конкурс “Свищовски лозници”; втора награда за епична книга в гр. Шипка; втора награда в литературен конкурс “Рада Казалийска” в гр. София; трета награда в конкурс под надслов “Мила Родино!”; трета награда в конкурс “Жени и вино – вино и жени”; втора награда в литературен конкурс в гр. Сопот; трета награда в конкурс, посветен на Н. Вапцаров; първа награда на вестник “Уикенд”; специални награди в конкурс “Добромир Тонев” в Пловдив и “Диря в морето” във Варна и награда за цялостно творчество, посветено на България.

 

Автор е на поетичните книги “България в сърцето ми”, “Златни нишки”, “Копнеж по слънце” и “В тебе аз ще остана”, и на новелата “Алтъна”.

 

"Иваил цар"

След като показа на света пъстрия и далеч не толкова тъжен Северозапад в своята трилогия „Северозападен роман” и доказа, че е напълно възможно книги, написани изцяло на колоритния торлашки диалект да се четат в цяла България, този път Стоян Николов - Торлака прави рязък творчески завой и се хвърля в съвършено ново начинание, а именно историческия роман, връщайки се далеч назад във времената на Средновековна България от ХІІІ век. Всички сме чували разказа за царя-свинар, който сякаш идва от нищото, за да седне на българския трон и само за няколко години да сътвори история, за която да говорим и днес. Този път обаче имаме не само сухи исторически факти, а една житейска история, образа на един мъж, който е много лесно да си представим, докато четем романа. 

 

Пазачи на обрани бостани

Радослав Филипов представи книгата си „Пазачи на обрани бостани” в залата за изяви на Заемна за възрастни. Сборникът с разкази е издаден като награда от хумористичния конкурс „Вятърничави истории” и съдържа деветнадесет истории, в които се промъква сянката на това, което стопява България.

 

Представяне на романа „Иваил цар”

Скоро чели ли сте книга, която не ви дава да се отделите от нея, докато не я свършите? Е, „Иваил цар“ е такава.

 

И няма как иначе да бъде, след като идва от автора на трилогията „Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“. Този път историята нито е писана на диалект, нито се развива в Северозапада, обаче пак е толкова увлекателна, че хем бързаш да видиш какво ще се случи накрая, хем не ти се иска да свършва.

 

Историческият роман е посветен на един от най-загадъчните, най-интересните и най-вдъхновяващите български владетели. Съчетанието на всички известни исторически сведения за цар Ивайло с авторовата фантазия създават изключително магнетичен и вълнуващ образ и ни връщат векове назад в Средновековието.

 

Заповядайте на пътуване във времето и вие. Писателят Стоян Николов-Торлака и неговите романи ще ви очакват във Видин.

 


 

Работно време

 

Контакти

 

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

ОТ 9.00 ДО 18.00 ЧАСА

СЪБОТА ОТ 9.00 ДО 14.00 ЧАСА

(Детски отдел и Заемна за възрастни)

ВИДИН

ПЛОЩАД "БДИНЦИ" - №1

 

Facebook
Карта на сайта
Регионална библиотека 'Михалаки Георгиев' - Видин