Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"
гр. Видин
Контакти
Попитай библиотекаря
 

Новини


3D Printing в Библиотеката

В първия урок по 3D моделиране и принтиране с инженер Красимир Стефанов децата получиха достъп до своите акаунти, в които той им показа как се моделират фигури. Учениците направиха първите си 3D къщички върху платформата, а следващия път ще моделират и принтират ключодържатели.

 

 

 

Първото дигитално издание на тефтерчето на Левски, вече е част от колекцията на нашата библиотека

Изказваме огромни благодарности на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” за ценното дарение. Горди сме да притежаваме първото електронно издание на документ, бил собственост на Апостола на свободата.
Дигиталното издание на тефтерчето на Васил Левски може да видите тук - http://nationallibrary.bg/levski/notebook.html#page/1

 

3D принтиране в Библиотеката

При голям интерес премина 3D принтирането с инж. Красимир Стефанов. Децата споделиха, че им е много интересно, а повечето от тях за първи път се запознават с 3D принтер и неговата функция. Краси обясни как работи принтерът и демонстрира създаването на фигура и нейното принтиране. Принтирахме ключодържатели, жабки и миньони.

 

С Библиокораб по Дунав за Деня на реката

На Международния ден на река Дунав – 29 юни, в парка пред Центъра за обучение, изкуство и култура към библиотеката, акостира Библиокораб. Малки и големи се качиха на борда, за да научат от Павлина Венциславова, експерт от Регионална здравна инспекция, откъде извира реката, през кои държави минава, за растителния и животинския свят, за есетровите риби, за качествата на водата и какво може всеки да направи за опазването на европейската река. Всички пасажери получиха стикер с мотото на инициативата „Бъди активен, защити есетровите риби”. Към пътешествието се включиха и най-малките ни съграждани от детските градини „Детелина”, „Зорница” и „Желязко Попниколов”. Докато слушаха приказката за река Дунав, децата рисуваха реката – с растенията и рибките, с дърветата около брега, с лодките и корабите, означиха със знамена и държавите, през които минава. 
 

За изненада на пътешествениците на борда се качи Иво Вълов, който се занимава със спортен риболов, и който разказа за риболова по Дунав, за интересните и стари като динозаврите есетрови риби, за отделните участъци на реката. Иво сподели с пасажерите своите риболовни истории, а пък децата разказаха свои случки по Дунава. За финал всички получиха бонбони и лакомства.
 

Официален гост и пасажер бе заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков. Той отправи поздрав към пасажерите и връчи подарък на библиотеката - картина с изглед към вечната река и послание от кмета на града инж. Огнян Ценков: „Нека река Дунав бъде винаги непресъхващ извор на живот за всички хора, които населяват бреговете й, нека ги свързва в една добронамерена и хармонична общност, в която цари мир и разбирателство и ги дарява със своята вълшебна сила и красота!“.

 

С Библиокораб по Дунав за Деня на реката

По повод Международния ден на река Дунав – 29 юни, новият център за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” ще се превърне в Библиокораб. Всички желаещи могат да се качат на кораба и да разберат повече за вечната река, за страните през които минава, за екосистемите, за есетровите риби, за качествата на водата й и какво може всеки да направи за опазването й. Темата на тазгодишната кампания е „Есетровите риби като динозаврите на Дунав”, а повече информация за речните жители ще научите от срещата си с експерти от Регионална здравна инспекция – Видин и риболовци. Мотото на инициативата е „Бъди активен, защити есетровите риби”. Пасажерите ще изработят послание към реката, ще рисуват и ще се докоснат до водния свят на Дунава. Заповядайте на 29 юни (четвъртък) от 10 часа. Мероприятието се организира от Община Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев, с участието на Регионална здравна инспекция – Видин и Младежки информационно-консултантски център – Видин.

 

 


 

Работно време

 

Контакти

 

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

ОТ 9.00 ДО 18.00 ЧАСА

СЪБОТА ОТ 9.00 ДО 14.00 ЧАСА

(Детски отдел и Заемна за възрастни)

ВИДИН

ПЛОЩАД "БДИНЦИ" - №1

 

Facebook
Карта на сайта
Регионална библиотека 'Михалаки Георгиев' - Видин